Excursie Clubul Morișca

Sezon: primăvară, vară, toamnă.
ANEXA 1 – ECHIPAMENT ȘI REGULI DE DRUMEȚIE

A. Echipament necesar pentru o excursie de o zi
- Rucsac
- Șosete și tricou de schimb
- Pelerină de ploaie (lungă, să protejeze și picioarele și rucsacul)
- Șapcă/ pălărie (pe timp de vară) sau căciulă subțire și eșarfă pentru gât (primăvară/toamnă)
- Bocanci
- Șervețele uscate și umede
- Carnetul de elev vizat pe anul școlar în curs (pentru reducere bilet tren) + pix/ creion
- Apă suficientă (țineți cont că se elimină apa și prin transpirație în urma efortului făcut pe traseu). Recomandăm minim 1 litru și jumătate pe timp de vară și 1 litru pe timp de primăvară/toamnă
- Senvișuri și alimente ușoare (să nu îngreuneze rucsacul; recomandare: nezemoase și neperisabile )
- tricou, hanorac, pantaloni lungi. Dacă este rece: geacă subțire, bluză termică (din polar sau alt material care să țină de cald). Este recomandat ca hainele îmbrăcate să fie ca foile de ceapă, mai subțiri și mai multe, astfel încât să poată fi date jos atunci când corpul se încălzește la efort și apoi să fie repede îmbrăcate când se face popas și corpul se răcește.
Recomandare: Participanții să aibă la ei o sumă mică de bani, ca rezervă, pentru cazul în care rămân fără apă pe parcurs.

Cum așezăm lucrurile în rucsac:
- Obiectele grele vor fi așezate la baza rucsacului, alimentele se pun la mijloc
- Hainele de schimb se așază spre spate, pentru a crea un strat moale
- Obiectele de primă necesitate se așază sub capacul rucsacului (pelerina de ploaie).

B. Reguli de drumeție:
1. Mergem în șir indian.
2. Cei mai micuți merg primii, împreună cu conducătorul grupului, iar ultimul va rămâne întotdeauna un adult.
3. Nu alergăm pe poteci, pentru a evita accidentele.
4. Respectăm pauzele.
5. Suntem deosebit de atenți atunci când întâlnim obstacole (arbori căzuți, pereți stâncoși, treceri peste pârâu, etc).
6. Dacă se trece pe lângă crengi, acestea se țin cu mâinile și se atrage atenția celui din spate, pentru a evita rănirea.
7. Natura este casa animalelor, de aceea nu le vom deranja prin țipete sau zgomote inutile.
8. Vom respecta natura și nu vom lăsa mizerie în urma noastră.
9. Dacă se desprinde o piatră, cei de sus strigă „Piatră!”, iar cei din vale se feresc.
10. Ascultăm de conducătorul grupului.  

OBSERVAȚII
 
- Programul se va adapta în funcție de nevoile copiilor, dacă va fi cazul (oboseală, etc) sau în funcție de condițiile meteo.
- Limbajul participanților să fie prietenos și fără înjurături, iar comportamentul adecvat mersului pe munte. Cei care vor ignora observațiile făcute de către coordonatori sau de către colegi nu vor mai putea participa într-o altă excursie până nu-și revizuiesc comportamentul și vocabularul.
- Participanții să se antreneze și să aibă o condiție fizică potrivită unui traseu pe munte.
- În ceea ce privește telefoanele mobile, rugămintea noastră este ca fiecare copil să țină legătura cu părinții săi prin echipa de organizare, pentru că atenția le este distrasă de la program. În plus, nu toți copiii au telefon mobil și există momente când și-ar dori să aibă și ei. Echipa de organizare vă va trimite 3 mesaje informative pe parcursul traseului, pentru a fi la curent cu ceea ce se petrece la noi. Pentru urgențe, copiii îi pot suna pe părinți de pe telefoanele membrilor echipei de organizare. Mioara Mihai (Mimi) – 0766 641 912  

Legat de echipamentul fiecărui copil:

- Este bine ca aceștia să aibă bocanci cu talpă aderentă, pentru că orice alt tip de încălțăminte poate deveni incomod pe traseu (adidași, sandale, cizme etc) și să fie rodați (purtați prin casă câteva zile, dacă sunt noi, să se obișnuiască piciorul cu forma și greutatea bocancului).
- Rucscacul să fie încăpător pentru tot echipamentul personal și să poată încăpea și obiectele pe care ei le primesc/ le realizează pe parcursul excursiei.
- Apa să fie suficientă (dacă știți că transpiră mult la efortul fizic sau bea apă multă de obicei, dați-i mai multă apă)
- Pantalonii să fie lungi (au fost momente când unii copii care au avut pantaloni scurți au avut de suferit: de frig, de urzici sau înțepături de la plantele de pe traseu, etc) și nu foarte strâmți, astfel încât să aibă libertate de mișcare. Dacă prognoza anunță vreme călduroasă, pantalonii pot fi mai lărguți, ca să poată fi transformați în pantaloni scurți în zonele cu mai puține plante care i-ar putea zgâria.

  Aceste sfaturi sunt oferite pentru sporirea confortului fiecărui participant. Pe site-ul nostru (clubulmorisca.ro) găsiți mai multe detalii despre traseu și activități.

Orice modificare de la traseul propus o vom comunica prin SMS.

Vă mulțumesc pentru înscriere.
Mioara Mihai - Clubul Morișca.